Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering tegen de financiële gevolgen van schade aan anderen die door jou of een meeverzekerde is veroorzaakt en waarvoor jij aansprakelijk bent. Hieronder vallen zowel materiële als lichamelijke (fysieke) schade.

Uitleg

De meest voorkomende schades zijn ‘klein leed’. Je duwt per ongeluk een vaas van tafel of je morst door onhandigheid koffie over een laptop. Maar je kunt ook ‘groot leed’ veroorzaken, terwijl je dat nooit had gewild en verwacht. Je kunt bijvoorbeeld lichamelijk letsel bij een ander veroorzaken, waardoor hij de rest van zijn leven invalide raakt. Voor deze onzekere voorvallen kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zodat de verzekering de door jou gemaakte financiële schade vergoed. In Nederlands is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Toch is het verstandig om te hebben. Je zult maar voor tienduizenden euro’s schade veroorzaken en het geld niet hebben. En een ongeluk zit in een klein hoekje.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Wat wordt er wel en niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering? Je kunt niet alle schade die je hebt gemaakt verhalen bij je verzekeraar. Als je expres iets kapot maakt van een ander, wordt dat niet gedekt. Dat klinkt logisch. Een ander voorbeeld is dat je tijdens het voetballen de bril van iemand kapot maakt. Ook dan betaalt jouw aansprakelijkheidsverzekering niet uit. De persoon weet namelijk dat dit tijdens het voetballen kan gebeuren. Sterker nog, het wordt ook niet gedekt als je de bril van iemand aan de zijlijn afschiet. Ook die persoon weet dat dit kan gebeuren.

Wat wordt er dan wel gedekt? In de regel wordt alle schade gedekt die niet met opzet wordt aangebracht aan de materiële eigendommen van anderen. Van het kapot maken van een vaas tot een antieke kast. Het moet in elk geval schade zijn die door jou of een meeverzekerde, zoals je partner of je kinderen, is aangericht. Wanneer een geknapte waterleiding voor lekkage bij de buren zorgt, is dat niet door persoonlijk toedoen veroorzaakt. Dit valt dan onder een opstalverzekering.

Ook lichamelijk letsel, die je niet met opzet aan een ander toebrengt, valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Voorwaarde is wel dat degene zich niet bewust kon zijn van het feit dat hij een risico loopt. Stel voor dat iemand zijn voet breekt, omdat jij er op ging staan. De ziekenhuiskosten worden dan vergoed door jouw aansprakelijkheidsverzekering. Overigens dekt de zorgverzekering van de persoon die schade ondervindt meestal de kosten. Toch kan het slachtoffer jou aansprakelijk stellen, zodat jij verantwoordelijk bent voor de financiële schade.

Schade die jouw huisdier veroorzaakt valt in de regel ook onder de aansprakelijkheidsverzekering. Bij het afsluiten van een verzekering kun je meestal kiezen wie er meeverzekerd is. Dit kunnen je partner, je kinderen, maar ook inwonende ouders of grootouders zijn. Huisdieren zijn vrijwel automatisch meeverzekerd.